Zo bescherm jij je merknaam

Als nieuwe ondernemer komen er veel onbekende zaken op je pad. Vooraf heb je waarschijnlijk al wat onderzoek gedaan en wat punten opgeschreven, maar er zijn altijd onverwachte, belangrijke zaken die erbij komen kijken. Denk bijvoorbeeld eens aan het beschermen van je merknaam. Misschien denk je wel dat het registreren van je merknaam voldoende is. Weet je ook dat dit op verschillende manieren kan en dat je dit uitgebreid kunt doen om er zeker van te zijn dat je geen problemen krijgt met je merknaam?

De eerste stappen

Je investeert tijd, geld en enorm veel energie in je bedrijf. Je wilt een goede naam op bouwen en waarde creëren. Je wilt niet dat er anderen kunnen meeliften en daarom is het belangrijk je merknaam te beschermen. Niet alleen in de naam, maar ook in het product, de dienst en het logo.

Allereerst kijk je of je merknaam niet al bestaat. Is dit niet zo? Mooi! Je kunt je nu inschrijven bij bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel of Bouma. Met het registreren van je merknaam ben je er alleen nog niet. Het logo en de handelsnaam is hiermee nog niet als merk beschermd. Vergeet daarom ook niet een merkregistratie uit te voeren.

Een stapje verder in merk bescherming

Met een merkregistratie krijg je alleenrecht om je merk te gebruiken voor zaken als promotie en bescherming tegen misbruik. Je kunt ook internationaal je merk registreren, namelijk door je merk registreren Benelux. Hiermee weet je zeker dat niet alleen in Nederland, maar ook in de Benelux je merknaam niet misbruikt kan worden en je promotie over grenzen kan gaan. Ben je nu nog niet van plan internationaal marketing uit te voeren, maar staat dit wel in je toekomstplannen geschreven? Dan is het zeker een aanrader dit vooraf te regelen, zodat je later niet je merknaam moet aanpassen in het buitenland.