Veelgestelde vragen over crematies

Wat zijn de regels met betrekking tot cremeren?

De regels die gelden bij een crematie zijn vastgelegd in de Wet op de Lijkbezorging. Daarnaast zijn er ook nog enkele ministeriële besluiten waar je je aan dient te houden. Al deze regelingen bij elkaar vormen de regels voor een crematie.

Hoe wordt een crematie betaald?

Een crematie kan op verschillende manieren betaald worden. Sommige mensen besluiten om zich te verzekeren voor een uitvaart. Je verzekert je voor een bepaald bedrag. Dit bedrag komt vrij na overlijden. Ook kan een crematie betaald worden van spaargeld of van een vrijgekomen levensverzekering. Daarnaast bestaat er een uitkering voor de nabestaanden. Dit kan ook de crematie bekostigen.

Waar moet je aan denken bij een crematie?

Waar vindt de crematie plaats, hoe lang duurt deze, welke muziek wil je afspelen, wat wil je zeggen en wil je wel of geen bloemen? Dit zijn allemaal vragen om over na te denken. Vaak wordt er rekening gehouden met de wensen van de overledene. Wilde deze geen poespas? Houd de dienst dan kort.

Hoe lang wordt de as bewaard?

Er geldt een wettelijke termijn van één maand waarin de as bewaard moet worden bij het crematorium. Daarna komt deze vrij en mogen de nabestaanden zelf weten wat ze met de as gaan doen. Je kan deze bewaren in een urn in huis en er een soort gedenkplek van maken. De as kan ook uitgestrooid worden op een plek waar de overledene graag kwam. Hier gelden wel regels voor, want dit mag niet overal. Tegenwoordig kan je de as ook verwerken in sierraden of in tatoeages.

Kan ik hulp krijgen bij de verwerking?

Rouwen is een gevolg van het overlijden van een dierbare. Voor rouwen staat geen tijd en iedereen gaat er anders mee om. De een heeft er baat bij om alleen te zijn, niet te gaan werken en rustig de tijd te nemen om het verlies te verwerken. Een ander kan daarentegen de behoefte hebben om door te gaan met het leven en snel weer aan het werk te gaan. Heb je het idee dat je het rouwen niet alleen aan kan? Dan zijn er verschillende hulplijnen of psychologen die kunnen helpen bij het verwerken van het verlies.

Heb je zelf te maken met een sterfgeval en woon je in de omgeving van Utrecht? Kijk dan bij crematorium in Utrecht.