Tiny houses in Nederland

Tiny Houses zijn vooral een beweging in de VS, Canada, Australië en in beperkte mate ook in Groot-Brittannië. In Nederland is het een onderwerp in de sociale media – en iets om over te dromen. Dit is niet omdat de inwoners van Nederland iets hebben tegen tiny houses op wielen in het algemeen. Het is vanwege de regelgeving. Een Tiny House is groter en vooral zwaarder dan een caravan. Met een normaal voertuig mag je zo’n zwaar voertuig niet verplaatsen. 

Een Tiny House is iets heel bijzonders en geeft dus een heel ander gevoel dan een gehuurd appartement. Maar eigenlijk is het ook geen eigen huis. Strikt genomen is het een degelijk gebouwde en massieve caravan. In een look die aangenaam anders is dan die van een camping. Toch is het een voertuig en heeft het een heel andere levensverwachting dan een huis. Wanneer de eerste serieuze dak- en raam reparaties op een terrein na 20 tot 30 jaar moeten worden uitgevoerd, is de levensduur van een aanhangwagen waarschijnlijk voorbij. Het geïnvesteerde geld zal in deze periode verdwijnen en de waarde van een gebouw zal grotendeels onveranderd blijven.

Een tiny house als investering

Vergeleken met een appartement ziet een Tiny House er goedkoop uit, maar in feite is een grotere investering nodig. Volledig uitgerust, kost zo’n klein huisje minimaal 50.000 euro, terwijl grotere modellen vol met high tech meer dan 100.000 euro kosten. Een enorm bedrag dat op een gegeven moment volledig versleten is.

Terwijl je met een beetje geluk en vaardigheid een eerste klein appartement kunt doorverkopen om een groter huis te kopen, is de waarde van het tiny house dan tot nul gedaald. Als u de woning op het terrein van een familielid kunt parkeren, bespaart u de huur – maar gezien het veronderstelde waardeverlies van de woning is deze berekening misschien niet zo aantrekkelijk als verwacht.

Een tiny house kan voor sommige mensen de perfecte woning zijn, maar het is geen goede manier om onroerend goed te bezitten. Dat is niet verwonderlijk. Het tiny house is niet verbonden met onroerend goed. Aan de andere kant is de waardevermeerdering van onroerend goed bijna altijd afhankelijk van de locatie van het onroerend goed.