Tijd voor iets nieuws

Ondernemen is voor de meeste mensen een grote uitdaging. Zeker wanneer je een specifiek product of dienst aan de man wil brengen zal je daar behoorlijk wat moeite voor moeten doen. Wanneer je met iets wil komen wat helemaal nieuw is, zal je daar een flinke investering voor moeten doen. Denk bijvoorbeeld aan de Vliegende Auto, ontworpen door een aantal studenten van de Technische Universiteit. Zij wilden een auto maken voor de handel die niet over de weg rijdt maar zweeft over het wegdek. Het werd een project waar een hoop tijd in ging zitten, maar er ging ook een hoop research aan vooraf.

Hoe houd jij een onderneming winstgevend
De productie van een item als een vliegende auto is een geval van pionieren. Je bent bezig omdat je een visie hebt, en samen met een aantal medestudenten richt je een VOF op. Het gevolg mag er zijn; vele jaren later, nadat er een hoop onderzoek is geweest en er eindelijk een producent is gevonden voor de vliegende auto is het product daar. Het is een auto die gemaakt is voor de consumentenmarkt, hoewel hij eigenlijk eerder bestemd is voor de happy few. Om een dergelijke onderneming winstgevend te houden zal je van goeden huize moeten komen. Je bent immers de eerste jaren enkel bezig met het ontwikkelen en ontwerpen van een product. Je hebt problemen waarvoor een oplossing moet worden bedacht. Dit valt eigenlijk nauwelijks een bedrijf te noemen. De overheid heeft voorzien in een maatregel voor dit soort VOF’s om winst te maken in een lange aanlooptijd die in het teken staat van research.

Een subsidie maatregel voor research
Wanneer je als bedrijf een product hebt waar je de productieapparatuur voor moet maken of wanneer je een proces in je bedrijf moet structureren op een manier die nog niet in de handel verkrijgbaar is kan je voor het arbeidsloon gebruik maken van een subsidie maatregel; de WBSO bijdrage. Je krijgt niet alle kosten vergoed, maar wel een aanmerkelijk deel ervan. Zo wordt het research deel van je uitgaven terugbetaald door de overheid. Je kan dit bedrag verrekenen via een aantal percentages.

WBSO

Hoe je de bijdrage van de overheid berekent
Je kan de hoogte van de bijdrage berekenen op de volgende manier. Over de eerste 350.000 euro die je betaalt aan research personeel in loondienst krijg je een bijdrage van 32 procent. Overschrijd je dit bedrag, dan krijg je nog 16 procent over het meerdere aan arbeidsloon. Ben je een zogeheten technostarter, dan zal je 40 procent krijgen over het eerste gedeelte van 350.000 euro en 16 procent over het meerdere bedrag wat je kwijt bent. De loonsom bereken je op de volgende manier. Je hebt een urendeel wat gebaseerd is op het aantal uren S&O. Dit vermenigvuldig je met het uurloon wat erbij hoort. Dan is daar het kostencomponent. Dit is een deel wat berekend wordt aan de hand van overige kosten en uitgaven die je maakt voor het traject van de ontwikkeling. Er wordt uitgegaan van begrote kosten.