Steinway & Sons en Yamaha

bekende pianomerken

Als bekendste pianomerken worden vaak Steinway and Sons en Yamaha genoemd. Waarom is dit zo, en wat is hier de oorzaak van? Steinway and Sons heeft zijn naam vooral aan kwaliteit verdient. Veel concertpianisten vinden het geluid van Steinway het best. Er zijn twee fabrieken van Steinway. Een in Amerika in New York, en later kwam er een in Hamburg in Duitsland. Wat niet veel mensen weten is dat Steinway wel iets slims heeft gedaan en dat is een hele hoop concertpianisten in Nederland een gratis concertvleugel aanbieden voor thuis, wanneer zij alleen nog maar in het publiek op Steinway vleugels zouden spelen.

In Amerika is Mason & Hamlin bijvoorbeeld een concurrent van Steinway. In Europa is de concurrentie tussen deze twee merken nihil. Er zijn natuurlijk nog andere merken. Zoals Bosendörfer, Bechstein of Kawai. De mooiste vleugels hiervan zijn ook erg mooi. En smaak speelt hierbij een belangrijke rol. Probeer ze allen uit. Steinway heeft een bijzondere klank maar de top instrumenten van andere instrumenten zijn zeker het proberen waard. Ook erg belangrijk is het verschil tussen vleugels en piano’s van belang. Steinway staat bekend vanwege het hebben van de mooiste vleugels. Maar niet voor het hebben van de mooiste piano’s hiervoor wordt vaak Grotrian-Steinweg genoemt. Dan bespreken we in dit artikel ook nog het merk Yamaha.

Waarom is dit merk zo bekend? Net zoals Steinway and Sons is Yamaha erg goed in het promoten van het merk. Op televisie zie je veel Yamaha piano’s en vleugels. Deze promotie werkt erg goed. Ook is Yamaha bekend vanwege de lage prijzen. Een nieuwe Yamaha B1 piano is al te koop vanaf 3600 euro. Betere modellen en erg bekend zijn de U modellen zoals een U1 of een U3. Deze zijn nieuwe te koop vanaf 12000 euro. Maar tweedehands veel goedkoper.

De toonkwaliteit van Yamaha wordt wel lager geacht dan die van Duitse merken. Zoals August Förster, Petrof of Schimmel. Voor tweedehands instrumenten liggen de prijzen hiervan dicht bij elkaar. Probeer daarom altijd de Duitse merken naast de Japanse uit. Een mooie lijst met tips en een uitgebreidere toelichting over de keuze van een piano vindt u op deze pagina.