Hoe ventileer je een studio?

Studio

Hoofdpijn. Kortademigheid. Vermoeidheid. Een slechte ventilatie heeft grote gevolgen voor jouw welzijn. Ook wanneer je even lekker wilt gaan drummen, zingen of nummers samen wilt stellen. Zeker in een studio is het risico op een zuurstoftekort het grootst. Om dit te voorkomen moet je een gedegen ventilatiesysteem installeren. Maar hoe combineer je een geluidsdichte ruimte nu met zo’n – vaak lawaaierig – systeem? De specialisten van Spirototaal leggen het je uit.

Stille buisventilatoren

Buisventilatoren komen in verschillende vormen en maten voor. Dit betekent dat je – voor het ventileren van jouw studio – goed de diepte in moet duiken. Je wilt namelijk een zo stil mogelijk exemplaar laten inbouwen. Let hierbij goed op het aantal decibel dat het produceert. Dit is – zoals je vast wel weet – de geluidssterkte die het apparaat produceert. Hoe hoger het getal, hoe meer geluid de buisventilator voortbrengt. De stille varianten hebben vaak een geïsoleerde behuizing, waardoor de geluidsoverdracht wordt gedempt. Ideaal!

Enkele tips

Een buisventilator is vaak niet fluisterstil. Het werk dat het verricht, brengt nu eenmaal het nodige geluid voort. Toch kun je daar zelf ook iets aan doen. Zo kun je een geluidsdemper op de uitblaaszijde van de ventilator plaatsen. Dit vermindert de geluidsoverdracht zonder dat het de luchtstroom belemmert. Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat de buisdiameter van het luchtkanaal groter is dan de aansluiting op de buisventilator. Hiermee verklein je namelijk de luchtsnelheid binnen het systeem. En dus het geluid dat het oplevert.

Absorptie in luchtkanalen

Hierboven – bij de tips voor een buisventilator – vertelden we het al. In een ventilatiesysteem worden grote hoeveelheden lucht verplaatst. Dit zorgt voor geluid. Om dit zoveel mogelijk te verminderen kun je de luchtkanalen van absorptiemateriaal voorzien. Dit werkt echter alleen bij rechthoekige varianten. Bij ronde kanalen adviseren wij je toch om – zoals eerder gesteld – een geluidsdemper te plaatsen.

Buisventilatoren. Geluidsdempers. Absorptiemateriaal. Er zijn tal van manieren om jouw studio zo stil mogelijk te ventileren. Ideaal, want zo ga je gezondheidsklachten zeer efficiënt te lijf. Dat zonder afgeleid te raken van de lage en hoge bromtonen die het ventilatiesysteem voortbrengt. Welke tips neem jij op in jouw bouwplan?