Carbonvezels als basis voor carbonweefsel

Carbon, in het Nederlands ook wel ‘koolstof’ genoemd, en kun je op veel verschillende manieren gebruiken, onder andere als vezel, weefsel of composiet. Het is een scheikundig element dat je op het periodieke systeem der elementen kunt vinden als ‘C6’. Hierbij staat de ‘C’ vanzelfsprekend voor ‘carbon’. De zes slaat terug op het aantal atoomverbindingen dat het element kan aangaan. Carbon is een organisch element dat veel verbindingen kan aangaan. Hierdoor is het als het ware heel gemakkelijk te ‘vervormen’. Het kan, samen met andere stoffen, simpelweg zo verbouwd worden, dat er een geheel nieuw materiaal ontstaat. ‘Carbon’ is overigens een Latijns woord en betekent zoveel als: ‘houtskool’.

Toepassingen van carbonweefsel

Carbonweefsel is weefsel dat bestaat uit carbonvezel, of koolstofvezel. Let op. Dit materiaal is niet hetzelfde als bijvoorbeeld glasvezel. Zoals de naam al zegt, wordt glasvezel gemaakt van (een bewerking van) glas. Carbonweefsel heeft als basisingrediënt koolstof. De carbonvezels worden zo bewerkt, dat er bijvoorbeeld matten ontstaan of tape. Het weefsel kom je in veel verschillende dingen tegen. Bekende voorbeelden van zaken waarin carbonweefsel of carbonvezel is verwerkt, zijn racefietsen. Maar ook is het materiaal een belangrijke bouwsteen binnen de auto-industrie, de vliegtuigbouw en zelfs de ruimtevaart. Niet alleen worden vliegtuigen of bijvoorbeeld motorkappen van auto’s voorzien van carbonweefsel, ook vind je koolstof terug in benzine en kerosine. Inderdaad, de brandstof voor respectievelijk auto’s en vliegtuigen. Daarnaast vind je carbon in hockeysticks en wordt het veel gebruikt bij de bouw van boten. Het is immers lichtgewicht en ongevoelig voor roest.

Verschillende manieren van vlechten van weefsel

Er zijn verschillende technieken of manieren om de tot stroken bewerkte carbon te vlechten, waardoor het weefsel ontstaat. Een bekende manier is ‘keper’ of ‘twill’. Hierbij worden de stroken als het ware diagonaal gevlochten en daardoor zijn ze iets flexibeler dan matten die op de normale manier zijn gevlochten. Nog makkelijker te bewerken zijn carbonweefsels die gevlochten zijn op een ‘satijnmanier’. Deze bijzondere vlechttechniek heeft onder andere als gevolg dat de mat die wordt geweven, een stuk platter en buigzamer is. Het hangt van de toepassing van het carbonweefsel af, welke vlechttechniek de voorkeur geniet.

Voordelen van koolstofweefsel

Carbonweefsel heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo is het multi-inzetbaar, gaat het lang mee en is het stevig, maar wel flexibel, waardoor je het kunt vormen. Het is lichtgewicht en kan goed tegen hitte. Carbon zal pas smelten bij een temperatuur van 3550 graden Celsius en bereikt het kookpunt op maar liefst 3800 graden Celsius. Daarnaast is carbonweefsel ongevoelig voor roest. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over beschadiging door roestplekken. Tegenwoordig worden er ook steeds meer designproducten van carbon gemaakt. Denk aan lampen, gitaren of zelfs een toiletpot. Koolstof is hip.